субота, 25. фебруар 2017.

Imam problem, šta sad?

Saznali ste da imate problem i sada ide sve ono ostalo, strah, tuga, razočarenje, borba. Već u prvim trenutcima nakon što su stigli rezultati, bez obzira gde se nalazili, potražićete dodatne informacije na internetu. Možda ovo nije za sve isto, Bože nadam se da nije, ali u mom slučaju jeste. Prva, ogromna greška.

Pošto ste se dobro isplakali, najverovatnije sa partnerkom, pokušavate da pronadjete šta u stvari znači to što se pročitali na rezultatima spermograma i spermokulture. Ok, jasno je da imate mali broj, jasno je i da nisu baš pokretni, ali kakve su vam mogućnosti, šta raditi dalje. Internet je velika enciklopedija koja tek naizgled nudi odgovore na sva ta pitanja. A ono što vam tada najviše treba, nisu slamke za koje ćete da se uhvatite ili sante leda koje će vam dodatno potopiti ladje. Ono što vam treba je smirenost i pribranost. Da prihvatite informaciju koju ste dobili i vidite šta su vam sledeći koraci. Nemojte taj dan ili veče, sami sebi postavljati dijagnoze.

A potencijalnih dijagnoza ima mnogo, ima različitih problema, kombinacija, mali broj, a pokretni; mali broj i mala pokretnost; sve super ali loša morfologija. Spermokultura je pokazala da imate bakterije, dosta bakterija ili pak da nemate bakterije uopšte. Čak iako postavite dijagnozu, što uz rezultate i internet nije toliko teško, ostaju pitanja, zašto, kako, od kada. Pitanja na koja bez daljih analiza vi ne možte dati odgovor, pitanja koja će vas to veče mučiti, mučiti vas, mučiti nju.

Moj problem je bio, kao što sam to napisao u prethodnom blogu, mali broj spermatozoida i mali broj pokretnih. Kad sam saznao rezultate obišao sam sve forume, postove, pitajte doktore, doktor odgovara i sl. koje sam mogao da pronadjem. Ali verujte mi, kada saznate, kada kroz vas prodje informacija i emocije krenu da nadiru, nemojte se baviti stvarima koje ne možete da razumete, bar ne u tom trenutku, već čvrsto zagrlite osobu koju volite, ljubite je, mazite. Njoj je teško kao i vama, a ako uzmemo u obzir da se devojke sve kasnije odlučuju da imaju decu, sigurno oseća i pritisak godina, pritisak porodice i prijateljica koje su se već ostvarile ili su na putu da se ostvare kao majke.

Dame treba da znaju da njihov muškarac, koliko god možda on bio mačo, jak, snažan, stabilan, nije ravnodušan. Čim je došlo do toga da se spermogram radi znači da je na taj fantastičan put stvaranja porodice svesno i punog srca krenuo zajedno sa vama. Njega ti rezultati ubijaju, ubijaće ga i vaš pogled, vaša tuga i razočarenje čak iako vi to ne pokažete. Budite jake i ne dozvolite da to prvo veče traži ili tražite odgovore. I vi njega grlite, ljubite, sklonite mu telefon iz ruke, legnite, probajte da vodite ljubav.

A sutra, kad veče prodje, kad i ako uopšte uspete da odspavate, zakažite pregled kod lekara opšte prakse. Ponesite sa sobom rezultate i tražite uput za urologa. Kako biste dobili na vremenu savetujem vam da privatno uradite i sledeće analize: briseve na mikroplazmu, ureaplazmu, uretre, hlamidiju; ultrazvuk abdomena, ultrazvuk skrotuma (ili ti testisa), krivnu sliku sa biohemijom, urinokulturu i ponesete ih urologu. Ovo bi trebalo da vas poštedi bespotrebne šetnje, naročito ako se uzme koliko je teško zakazati pregled, a posle treba i kontrolu, pa još ako vas kao u mom slučaju primi drugi lekar, pa hoće još neku analizu, može da vam prodje i 5 meseci samo u davanju uzoraka i uzimanju briseva.


Odlazak kod lekara opšte prakse i uzimanje uputa je prvi i jedini pravi korak u trenutku o kome pišem. Ništa drugo.


Нема коментара:

Постави коментар